Интервю на Кришна Дхарма за Mahabharata.bg – Част 1

05/12/2017 Кришна Дхарма с Жана Караиванова

Mahabharata.bg: Какво е “Махабхарата”?

Кришна Дхарма: В Индия “Махабхарата” e наричана петата Веда. Ведите са огромно по обем знание записано на санскрит, което е събрано в четири основни книги. Тъй като “Махабхарата” е текст изпълнен с дълбока, проникновена мъдрост, той е наричан петата Веда. “Махабхарата” съчетава история със свещен текст.

Mahabharata.bg: Принадлежи ли “Махабхарата” на определено място, религия или култура?

Кришна Дхарма: Не, в никакъв случай. “Махабхарата” представя универсални принципи и мъдрост, които са приложими за всеки. Tя дава знание за душата и връзката на душата с Върховния и в този контекст “Махабхарата” означава “Великата реалност” - реалност, която е духовна, а там всички са равни, защото липсват временните материални обозначения: “Аз съм българин, англичанин, индиец…”. Всички ние сме духовни същества и сме еднакви. И “Махабхарата” разглежда тази реалност.

Mahabharata.bg: Това означава, че тя е универсална?

Кришна Дхарма: Да, тя е универсална. Тя е за всеки.

Mahabharata.bg: Какво според вас е основното послание на “Махабхарата”?

Кришна Дхарма: “Махабхарата” ни разказва за наследниците на династията Бхарата: Пандавите и Кауравите, и тяхната битка за царството. Пандавите са благочестиви и праведни, а Кауравите – не. Чрез главните герои в епоса е представен резултатът от праведните и неправедните действия. Ние се намираме в матрица от вселенски принципи и закони, които ни ръководят и контролират. “Махабхарата” ни показва това по-висше измерение на света, в който живеем. От нея ние разбираме, че нашите действия водят до последици, който не можем да превъзмогнем. Единственото, което владеем са нашите действия. Когато разберем вселенските закони и принципи и извършваме дейностите си съгласно тях, ще можем да получим и желания от нас резултат – щастие, успех, освобождение. Това е посланието на “Махабахарата”.

Там където има добродетел, там ще има успех. “Махабхарата” ни вдъхновява да достигнем по-висши добродетели, по-висш морал, живот основан на истината, който ще ни даде спокойствие, умиротвореност и щастие. Това е основното послание – опитвайте се да водите одухотворен живот.

Mahabharata.bg: Какво означава думата “успех”, според “Махабхарата”?

Кришна Дхарма: В наши дни за успех се счита да постигнеш нещо голямо, да имаш повече или да си много богат. Но дефиницията за успех, която “Махабхарата” дава е различна. Успех означава удовлетвореност, щастие, благодарност, за това което имаме. Разбирането, че има нещо повече от удоволствията, който ни заобикалят. Ние сме вечни, духовни същества, които имат вечна връзка с Върховното същество и ние трябва да разберем и пробудим тази връзка. Това е всъщност значимостта на “Махабхарата”.

Mahabharata.bg: “Махабахарата” е един от малкото текстове в световната литература, които хилядолетия наред продължават да вълнуват слушатели, читатели, писатели и изследователи. Каква е причината за това?

Кришна Дхарма: “Махабахарата” е на 5 000 години и дори и сега тя се чете ежедневно от милиони хора и все повече хора се запознават с нея. А защо е така? Това е добър въпрос. Повечето книги са актуални няколко години. Докато “Махабхарата” продължава да е актуална вече хиляди години. Моето обяснение за това е, че тя ни представя една по-дълбока реалност. Тя е не просто текст, в който присъстват добре познатите и харесвани теми: любов, интриги, романс и т.н. В нея присъства духовно измерение, което докосва душата ни. Това е причината за нейния успех и непреходност.

Mahabharata.bg: Това ли според вас е и причината за постоянно нарастващия интерес към “Махабхарата” в последните години?

Кришна Дхарма: Темите в “Махабахарата” са вечни и хората осъзнават това, а нейната дълбочина и проникновеност привличат вниманието и интереса им. През последните години има и силно нарастващ интерес към ведическата философия, практиката на йога и медитация, както и други свързани теми.

Още за четене

Интервю на Кришна Дхарма за Портала за изкуство, култура, свободно време Kafene.bg

30/10/2017

Кришна Дхарма: “Махабхарата” дава много актуални препратки към всеки един от нас като индивиди. Учи ни как да бъдем по-умиротворени, по-щастливи, за да живеем в едно по-мирно и хармонично общество.”

Прочетете повече

Интервю на Кришна Дхарма за Mahabharata.bg – Част 2

08/12/2017

Кришна Дхарма: “Махабхарата” е текст, който е предназначен да ни извиси. За мен “Махабхарата” не е роман или история, а книга за лична трансформация.

Прочетете повече